Koronapassi

Jään odottamaan passin väliaikaisuutta, mitä on joka suunnalta lupailtu. Jos halutaan etsiä hyviä puolia koronapassista, niin jatkossa ei voida ainakaan syyttää rokottamattomia koronan leviämisestä yökerhoissa tai ravintoloissa. 

Mua hämmentää tällä hetkellä erityisesti keskustelukulttuuri, jossa ”rokottamattomat hoitajat altistavat ikäihmisiä koronalle.” Kuitenkin myös rokotetut kantavat virusta vaikkakin lyhyemmän aikaa kuin rokottamattomat. Rokotetuilla oireet ovat lieviä ja testaus ylipäänsä oireellisten rokotettujen kohdalla vähentynyt. Mistä siis tiedetään, onko rokottamaton vai rokotettu työpaikan alkuperäinen altistaja? Jos rokotetut eivät kerran oireile tai heitä ei enää testata, niin heitä todennäköisesti jäljitetään heikommin tartuttajina kuin rokottamattomia. Tämän vuoksi uutisoinnin lukeminen rokottamattomista bad ass tartuttajista menee yli hilseen.

Sitä en missään nimessä kiistä, etteikö rokote lieventäisi oireita ja ehkäisisi koronan vakavinta muotoa. Olen kuitenkin myös realisti sen suhteen, että kyseessä on uudenlainen rokote eikä pitkäaikaisvaikutuksia vielä tunneta. Tunnistan siis molemmissa vaihtoehdoissa riskejä, enkä osaa vielä sanoa kumpi on niin sanotusti pienempi paha. Toistaiseksi rokottamattomuus on ollut itselle se pienempi paha eikä esimerkiksi rokotepassin kaltainen mekanismi tai yhteiskunnan ulkopuolelle sulkeminen vaikuta kantaani rokottautumisesta. En ole silti rokotepassia missään kohtaan vastustanutkaan yksistään sen luoman paineen vuoksi ottaa rokote, vaan ylipäänsä kyseisen mekanismin vuoksi.

Kantani rokotepassia kohtaan on sama, kuin ennenkin. Jos passi ei jää väliaikaiseksi kuten poliittiselta kentältä kovasti lupaillaan, niin eiköhän vuosikymmenien päästä selviä muillekin ne huonot  puolet siitä, mihin kaikkeen tämä juuri synnytetty mekanismi taipuu. Ihmisten jaottelu ryhmiin on aina vaarallista, tapahtuipa jaottelu sitten etnisen taustan taikka terveystietojen perusteella.Kommentit

Suositut tekstit