Transnaiset urheilussa

Tämä pöyristymisen ja uhriutumisen kulttuuri alkaa olla jo niin arkipäivää sekä oikealla että vasemmalla, että alkaa tulla jo korvistakin ulos. Lähdetään kuitenkin siitä liikkeelle, että sanoipa kuka tahansa mitä tahansa, niin se ei ole peruste alkaa järjestelmällisesti hankaloittamaan kenenkään elämää. Yhteistyökumppaneiden tai työnantajan painostaminen jonkun vapaa-ajan sanomisten vuoksi on ala-arvoista toimintaa - kuin myös on ala-arvoista syyttää kokonaista vähemmistöä douppaamisesta. Ei mahdu omaan päähän, miten pitkään urheilun parissa toiminut henkilö ei ymmärrä douppaamisesta syyttämisen olevan yksi pahimmista asioista mitä voit urheilumaailmassa tehdä. Tähän päälle hämmentää tarve puhua transnaisista miehinä - viesti asiasta menisi taatusti perille puhumalla kaikessa yksinkertaisuudessaan transnaisista.

Vuohijoki ja Wahlström ovat ottaneet aiheeseen ihailtavan linjan. 🧡 He sanovat rehellisesti, että ”transnaista vastaan urheileminen olisi kuin dopingia käyttävää urheilijaa vastaan kilpaileminen.” He eivät syyllistä kanssakilpailijoitaan dopingin käytöstä, mutta tunnustavat sanomisillaan transnaisten fysiologiset erot suhteessa cis-naisiin. Keskustelu on jo valmiiksi täyttynyt transnaisten eduista luuston, hormonierityksen yms kannalta, mutta yksi aihe on jäänyt mielestäni liian vähälle huomiolle - cis-naisten hormonitoiminta ja kuukautiset.

Kun cis-nainen vetää rasvaprosentin riittävän alas, niin hormonitoiminta heittää häränpyllyä. Molemmat edellä mainituista (Vuohijoki ja Wahlström) kilpailevat painoluokkalajeissa, joissa painoa vedetään alas. Transnaisella on etua painonvedossa, sillä hänellä ei ole vastaavaa ongelmaa kuukautisten poisjäämisen suhteen liian pienellä rasvaprosentilla kuin esimerkiksi cis-naisilla. Näin ollen transnainen pystyy vetämään huomattavasti huolettomammin rasvat ja painon alas kuin cis-nainen. 

Oma lukunsa on myös kuukautiset ja kuukautiskierto ylipäänsä. Kuukautiset vaikuttavat paitsi suorituskykyyn myös laskevat vastustuskykyä. Erilaisilla hormonaalisilla valmisteilla pyritään minimoimaan kuukautisten aiheuttamat haasteet urheilussa, mutta myös valmisteiden käyttö voi aiheuttaa uudenlaisia ongelmia mielialan vaihteluista painonnousuun. Tuli tässä kirjoittaessa muuten mieleen, että doupataanko me cis-naiset kanssa, jos vaikka hormonaalisesti siirretään kuukautisia vaikkapa kisoja varten? Vai onko se _eri asia_, kun hormonaalista valmistetta käyttääkin transnainen?

Oli miten oli, niin transsukupuolisilla tulee olla omat kilpasarjat. Valavuori on nyt saanut tälle asialle näkyvyyttä suututtamalla vähemmistöt ja heidän puolustajansa kyseenalaisilla sanavalinnoilla. Vaikka asia itsessään on oikea, niin toivottavasti meitä kaikkia transnaisten kilpailuun naisten sarjoissa kriittisesti suhtautuvia ei niputetaan yhteen Valavuoren kaltaisten henkilöiden kanssa. Haluan puhua aiheesta osapuolia kunnioittaen hyvässä urheiluhengessä, mutta kuitenkin faktapohjalta. 

Cis- ja transnaisten välillä on eroja ja näistä eroista tulee voida puhua avoimesti ilman transfoobikon leimaa otsaan. Jos aiheesta käyttää toisia osapuolia väheksyviä termejä, niin ei kannata myöskään hämmentyä siitä noussutta paskamyrskyä.Kommentit

Suositut tekstit