Naisellisuus ja seksikkyys mitä miehisimmissä paikoissa on kunninanosoitus naiseudelle

Iltalehti uutisoi nyrkkeilijän alusvaatevalinnan raivostuttaneen vastustajan. Tottahan tällainen uutinen pitää heti tsekata! Jutun luettuani tuli takaumia alkuajoistani lajini taekwondon parissa. Alkuvuosina omat sporttiliiveissä otetut kuvat saivat runsasta kritiikkiä osakseen, sillä ne kuulemma veivät lajin uskottavuutta ja arvokkuutta. Vastaavan kommentoinnin keskelle päätyi Ebanie Bridges, jota pyydettiin "kunnioittamaan lajia." Mistä tämä kommentointi sitten kumpuaa?

Patriarkaatista. Surullista tässä on se, että miehet harvemmin pyrkivät rajaamaan naisten seksuaalisuutta saati pukeutumista kamppailu-urheilun parissa - sen osuuden hoitavat yllättävän useasti N A I S E T ! Kyllä, luit aivan oikein. Paljon on poikkeuksiakin, mutta omalla kohdalla kriittinen kommentointi oli lähtöisin naisista - kuin myös Ebanien kohdalla hänen naisvastustajaltaan. Kateus ja kilpailuasetelma eivät ole kuitenkaan ainoita syitä kyseisellä käytökselle. Keskeisin haaste on se, kun ryhdytään tuomaan naiseutta mukaan lajeihin, jotka on rakennettu pitkälti miehisyyden varaan. Tämä haaste on muuten havaittavissa niin politiikassa kuin kamppailu-urheilussakin.

Patriarkaatin myötä meillä on olemassa jo tietyt kaavat, miten missäkin tilanteissa tulisi toimia. Jostain syystä myös monen feministin kohdalla vaikuttaa siltä, että he kovasti yrittävät sopeutua kyseiseen "miesten maailmaan." Ollaan liioitellun äijämäisiä, jotta saataisiin lisää uskottavuutta. Millaista onkaan murtaa näitä ennakkoluuloja naisellisena naisena miesten maailmassa? No, väittäisin näin omakohtaisen kokemuksen perusteella, että vaikeampaa kuin sinne sopeutuminen.

Nykyäänhän taekwondossa järjestetään muun muassa Beach Poomsae kilpailuja, joissa ei ole yhtään poikkeavaa kilpailla sporttiliiveissä. Näin ollen voisin olettaa, että myös taekwondon arvokkuus on säilynyt omista alkuaikojen rajojen rikkomisisista huolimatta. Todennäköisesti Ebanien perästä tulee joukko upeita naisnyrkkeilijöitä, jotka uskaltavat hehkua avoimesti naisellisuutta punnitustilaisuuksissa ja vapaa-ajallaan kauniilla alusvaatevalinnoillaan. Se, että kamppailu-urheilussa tai politiikassa väheksytään "liikaa" naisellisuutta ei tarkoita sitä, etteikö tämä asenne olisi muutettavissa.

Politiikasta totean sen verran, että siellä on tutkitusti mahdollista menestyä niin sanotulla tehostetulla feminiinisyydellä. Tämäkin muotti on kuitenkin hyvin suppea, ja auta armias, jos tähän muottiin lisätään ripauskin seksikkyyttä! Mielenkiinnolla jään odottamaan niitä rohkeita naispoliitikkoja, jotka murskaavat tätä muottia. Sanna Marin on jo tehnyt oman rohkean vetonsa rikkoakseen kyseistä ennalta säädettyä muottia naiseudesta politiikan saralla. Naiselta toiselle: kiitos, Marin.

Jos haluamme ajaa naisten etua, niin ei pyritä sopimaan niihin sääntöihin mitä miehet ovat aikoinaan luoneet eikä etenkään odoteta toisilta naisilta oman naisellisuuden peittelyä vedoten uskottavuuteen tai kunnioitukseen. Kaikki naisellisuus ja seksikkyys mitä miehisimmissä paikoissa on mitä syvin kunninanosoitus naiseudelle. 

Hypätään siis rohkeasti mukaan miesten peliin ja sanellaan itse omat sääntömme niihin sopeutumisen sijasta!


Kuva täältä.

Kommentit

Suositut tekstit